Als je partner een burn-out heeft.

De persoon zelf maakt een moeilijke tijd door. Maar hoe is het met jou? Hoe houd jij je staande nu je eigenlijk je partner mist? Immers hij/zij is alleen bezig met overleven. Heeft misschien medicijnen waardoor de emoties afvlakken. Een fijn gesprek is nauwelijks mogelijk. Laat staan dat jij jouw frustraties en angsten over de situatie kwijt kan bij jouw lief. Alles in het huishouden komt op jouw schouders neer. Je sociale leven staat op een laag pitje. Bovendien vragen mensen wel hoe het met de patiënt gaat maar niet hoe jij overeind blijft. Het genezingsproces duurt lang, vaak meer dan een jaar. Wanneer kun je het normale leven weer oppakken?
In zo’n situatie is het belangrijk dat je:
– Heel dicht bij jezelf blijft. Laat je niet meetrekken in de negatieve gedachtegang van je partner
– Jouw eigen sociale contacten blijft aanhouden
– In gesprek gaat met mensen uit je omgeving zodat je jouw gevoelens kwijt kunt
– Hulp vraagt aan andere ouders zodat je kinderen opgevangen worden en jij even rust krijgt
– Je niet schuldig voelt als je leuke dingen aan het doen bent. Je hebt ze nodig om nieuwe energie te krijgen.

Je hoeft niet anders te worden…

Wat een prachtige zin is die ene regel die steeds terug komt op mijn website. ‘Je hoeft niet anders te worden, alleen je te herinneren wie je werkelijk bent’. Die zin is niet van mij, ik weet ook niet wie hem bedacht heeft. Ik zag hem ergens en kreeg een schok van herkenning.

Zo verging het mij destijds immers ook. Lieve man, leuke kinderen, eigen bedrijf….Maar dat ideaalplaatje klopte niet helemaal. Was ik nog die zelfbewuste vrouw van vroeger met haar idealen? Deed ik de dingen die me echt voldoening en blijdschap gaven? Waar was mijn passie?

Het leven heeft me meegezogen. Het was goed voor mij, zonder meer. Maar toch …Ik liet het over me heen komen en raakte mezelf beetje bij beetje kwijt. Tot ik me dat bewust werd. Toen kon ik ingrijpen en me herinneren wat mijn talenten zijn en wat ik uit het leven wilde halen. Mijn passie achterna gaan en mèns, wat maakt dat het leven een stuk leuker!

Zo vergaat het ook veel mensen die in mijn praktijk komen. In de loop van het leven zijn ze vergeten wie ze zijn. Hebben ze zichzelf weggecijferd voor man en kinderen. Zijn druk met een carrière of juist helemaal niet. Ze hebben zichzelf zo verloren dat ze met moeite verder kunnen. Want hoe kun je vanuit passie leven als je niet eens meer goed weet wie je oorspronkelijk bent?

Wat een uitdaging om jezelf dan terug te vinden en te zien wat voor mooi mens je bent!

 

Die weg terug is niet gemakkelijk maar oh zo de moeite waard. Trots, eigen kracht, passie, zelfvertrouwen dat is de beloning van de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Soms krijg ik tranen in mijn ogen van ontroering als zo’n vrouw met rechte schouders en een twinkel in de ogen voor de laatste keer de deur van mijn praktijk uitloopt. Dat is overigens niet mijn verdienste. Ze heeft de moed gehad om de weg helemaal zelf af te leggen.

Houdbaarheid

We zijn er helemaal aan gewend: de uiterste verkoopdatum. Voor levensmiddelen een logische zaak, die zijn nu eenmaal beperkt houdbaar. Maar wist je dat sommige andere dingen in het leven ook een houdbaarheidsdatum hebben? Bijvoorbeeld vriendschappen, hobby’s, een baan. Dan is het een gewoonte geworden om iedere week weer naar die repetitie te gaan.  Dan blijkt dat je steeds weer  dezelfde gesprekken hebt met je vrienden. De werkzaamheden in jouw baan doe je met 2 vingers in de neus. Ze bieden geen enkele uitdaging meer. Het voegt eigenlijk niets meer toe en het levert je geen energie op maar het kost je juist energie.

 

Dan wordt het tijd om eens te kijken of de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Zo aan het begin van de herfst keer je wat meer naar binnen. Letterlijk en figuurlijk. Een mooie tijd om bij jezelf na te gaan of je nog tevreden bent met je leven. Want soms is het goed om ruimte te maken voor nieuwe uitdagingen. Het oude achter je te laten. Wil je daar een keer over praten? Neem dan contact op voor een afspraak.

 

En ik kan je verzekeren: zo’n houdbaarheid check levert je onverwachte en  mooie resultaten op

Maak je droom waar

Januari is zo’n maand bij uitstek dat je goede voornemens maakt. Je wilt meer tijd voor jezelf, 10 kilo afvallen, je gaat voor een nieuwe relatie of een eigen bedrijf. Maar hoe vaak komen jouw voornemens uit? Hoeveel doelen en dromen heb je al gerealiseerd? Er zijn immers altijd weer redenen en excuses waarom het niet lukt.

Dat kunnen natuurlijk legitieme redenen zijn zoals omstandigheden, financiën en dergelijke. Maar vaak wordt het niet lukken  van een doel of een droom veroorzaakt door angst. Angst voor het onbekende, om alles achter je te laten en een nieuwe start te maken. Angst dat het je toch niet gaat lukken of dat je het niet kunt.

Hoe jammer is het nou toch dat die dromen nooit verwezenlijkt worden door die eeuwige twijfel aan jezelf.

Wil je in 2014 je dromen wèl waarmaken, kom dan eens voor een doelopstelling naar Liber LifeCoaching.

In 1 à 2 uur kom je erachter wat je nodig hebt om je droom te verwezenlijken. Wat jouw sterke punten daarbij zijn. Wat je achterlaat en wat het je opbrengt als je jouw doel bereikt. Je kunt afrekenen met je angsten en je leert om dat kritische stemmetje in je hoofd de mond te snoeren. Uiteindelijk loop je daadwerkelijk de stappen die nodig zijn vanaf de start naar jouw droomdoel en je ervaart welke emoties loskomen als je dat doel bereikt.

Dromen zijn geen bedrog. Jij kunt zelf jouw droom werkelijkheid laten worden!

 

Zet in 2014 die positieve stap voor jezelf en maak een afspraak.

afscheid

Ik heb deze week mijn zoon uitgezwaaid. Hij gaat voor bijna een half jaar backpacken aan de andere kant van de wereld. Ik gun het hem van harte en ik weet dat hij het kan maar als moeder heb ik er wel een beetje moeite mee. Hij vliegt letterlijk uit en de zoon die ik had zal anders zijn dan de zoon die terug komt.

 

Ik moet hem loslaten. Er op vertrouwen dat hij zichzelf kan redden. Ik heb geen grip meer op het tijdstip dat hij thuiskomt van een avondje stappen, geen idee of hij gezond eet en meer van dat soort dingen waar een moeder zich bezorgt om maakt.

Er zijn voortdurend momenten in ons leven dat we moeten loslaten. Vaak gaat het om kleine dingen en gebeurtenissen maar af en toe komen er indringende zaken voorbij. Een kind dat uitvliegt, een geliefde die overlijdt, je gezondheid die het af laat weten, een baan waaruit je ontslagen wordt. Opgeteld in een mensenleven zijn dat heel wat emoties die je ‘een plekje moet geven’. Dat kost tijd en energie. Uiteindelijk is het ingebed in je leven en kun je er mee verder.

 

Er zijn mensen die daar heel veel moeite mee hebben. Zo zeer zelfs dat het hun leven op de kop zet. Ze willen wel verder maar kunnen niet. Omdat ze het verdriet of de boosheid of welke emotie dan ook niet kunnen loslaten. Uiteindelijk merken ze (of hun omgeving) dat ze niet meer goed functioneren in het dagelijkse leven. Dan is ingrijpen geboden. In de Lifecoaching is er veel aandacht voor loslaten en verwerking van emoties. Op verschillende manieren kan ik je helpen zodat je het leven weer aan kunt.

winterdip

Stap uit je winterdip

Als ik op dit moment naar buiten kijk is het grijs en donker weer. Het miezert een beetje. Ik ga mezelf ook al een beetje zo voelen. Weinig puf om iets te doen, wat sombere gedachten, kortom een winterdipje.

Een lekkere wandeling met de hond zal me goed doen. Hup naar het bos en lekker een eind lopen. We hebben flink de pas erin. Ik snuif de kruidige boslucht op en ergens in mij begint er al een tintelend gevoel te komen. Het ritme van mijn voetstappen brengt rust in mijn hoofd, waardoor de sombere gedachten verdwijnen. Het duurt niet lang of ik voel weer energie bij me borrelen. Heerlijk zo’n uitje!

Heb jij ook last van een dipje op sombere dagen?

  • Ga naar buiten om een wandeling te maken. Zelfs een half uurtje is al genoeg.
  • Stap lekker door. Daardoor ga je dieper ademen en krijg je meer zuurstof binnen.
  • De geluiden in de natuur maken je rustig. Het ritme van het lopen werkt ook ontspannend en laten je hoofd leeg stromen zodat er weer plaats is voor andere, nieuwe gedachten.
  • Zelfs de regen op je gezicht maakt dat je je weer opgefrist voelt, zowel van buiten als van binnen.

Veel plezier!

what’s in a name?

Liber Life Coaching is de naam die ik heb gekozen voor mijn praktijk. Eigenlijk is het een voor de hand liggende naam. Lilly van den Berg samengevoegd is Liber. Dat betekent vrijheid. Dat is een mooie bijkomstigheid. Ook in het logo staat het poppetje van de i voor vrijheid en blijdschap. Kom maar op zegt het eigenlijk. Ik ga aan mezelf werken en ik kom er sterker uit. Het logo straalt positiviteit uit en laat groei zien.

De kleur is ook niet toevallig gekozen. In het boek van Cornalien Stolker “kleur je persoonlijke ontwikkeling”staat oranje als volgt omschreven:

Oranje is warm en vrolijk. Oranje hoort bij genieten van het leven. Als je helemaal in je kracht staat en vol overgave de dingen doet waar je enthousiast over bent. Een enthousiasme dat je uitstraalt en daardoor aanstekelijk is voor anderen. De scheppingsdrang die hoort bij oranje is scheppen in verbondenheid. Je maakt verbinding met anderen vanuit je gevoel. Je kunt luisteren naar de ander en daadwerkelijk voelen wat de ander bedoeld. Het principe van één en één is meer dan twee. Oranje geeft energie en kracht.

Nou het voorgaande is me op het lijf geschreven…..